Respect kan je kopen

Door Jeroen Geerts
Foto: Marja vd Kaaij
Kortgeleden in Praag geweest. Wat een mooie stad is dat, alleen al de architectuur en omgeving is een heerlijkheid om in rond te lopen. Okay, de temperatuur viel wat tegen, in het echt was het min 3 of zo, maar de "gevoelstemperatuur" was min 15. Na drie dagen door de stad lopen ben je de kou goed zat en loop je van warme plek naar warme plek. Een caféterras met verwarming, een museum met verwarming....een pizzeria met verwarming....de hotelkamer met verwarming. En dat terwijl wij mensen zijn die ook in de winter geen verwarming in de slaapkamer aan hebben en het raam blijft open. 

Wat ons wel tegenviel was het bezoek aan de Joodse begraafplaats. In een ver verleden heb ik eens een reportage gemaakt op de Joodse begraafplaats in Den Haag. Met man en macht werden de verslaggevers voorzien van een hoofdbedekking. Dat was dan een geleend keppeltje of desnoods een zakdoek, met enige creativiteit over je hoofd gedrapeerd. Je toont respect voor de Joodse cultuur door je hoofd te bedekken bij het betreden van een begraafplaats. 

Het bezoeken van de Joodse wijk in Praag wordt commercieel uitgebaat door de Joodse gemeenschap. Je kunt een kaartje kopen voor het bezoek aan alle Synagogen in de Joodse wijk in Praag (behalve de oude-nieuwe synagoge) en de Joodse begraafplaats. Dit kost je 12 euro. Dit wordt dan begeleid door de meest chagrijnige mensen die je je kan voorstellen. 

Na een bezoek aan een van de prachtige synagogen met een keur aan leerzame artikelen vraag je de weg naar de ingang van de begraafplaats aan de bewaker. Die snauwt dat je "tweemaal de hoek om moet". Welke kant op wordt niet direct duidelijk en je durft het ook niet meer te vragen. Bij de rij voor de ingang staat iemand te roepen "Kaartjes links, boekhandel en kaartjes rechts" pas wanneer anderen links passeren met hun kaartje in de hand wordt het duidelijk. 

Foto: Marja vd Kaaij
Triest wordt het bij de ingang van de begraafplaats. Foto's maken mag, tegen betaling van 2 euro extra. Moet ik niet iets op mijn hoofd uit respect voor de Joodse begraafplaats en haar gemeenschap? Ja, er zijn blauwe, papieren keppeltje met het opschrift "Joods Begraafplaats Praag". Je kunt ze kopen voor 20 eurocent en bij de uitgang van de begraafplaats wordt je vriendelijk gevraagd ze weer in te leveren. Het lijkt niemand iets uit te maken of je wel of niet zo'n keppeltje koopt, er lopen ook veel mensen blootshoofds over de begraafplaats. Kennelijk kun je respect kopen of huren in dit geval. 

Als je mijn verhalen kunt waarderen deel ze dan op de Facebook, of druk op de like-knop onder de blog of de Google+1 knop ernaast. (Als je mijn verhalen niet kunt waarderen deel ze dan met een naar commentaar erbij.) Je kunt je ook abonneren op de verhalen als je je e-mailadres invult op de blogsite of de blog gaat volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten


Je kunt me ook volgen op: