Lavendelkoffie

Door: Jeroen Geerts
Het water in onze wijk is dramatisch van kwaliteit. Er zit kennelijk heel veel kalk in het water wat er toe leidt dat alles verkalkt. Zo gebeurt het ook dat de koffiemachine heel vaak ontkalkt moet worden.
Schoonmaakazijn 
met lavendellucht

We hebben zo'n machine van Philips die bonen maalt en vervolgens koffie zet. Hij klopt, hij veegt en hij zuigt. Altijd een vers bakje koffie. Alleen: voor je door hebt wat je allemaal moet doen met zo'n machine maak je eerst een paar maanden fouten bij het zetten. 

Je vergeet het filterzakje, dus koffiedrab in je kopje. Je vergeet de koffie bij te vullen, dus een vies slap bakkie. Je vergeet de kan leeg te gooien, dus vieze met koude koffie vermengde verse koffie. Je vergeet water in in de machine te gooien, dus wel gemalen koffie, maar geen drank. De mooiste was nog het programmeren van de machine om 's morgens koffie te zetten, de stroom valt uit, komt weer terug en je stelt de tijd weer goed in, maar vergeet de timer opnieuw in te stellen. Dus de koffie staat al klaar vanaf 12 uur 's nachts. Heerlijk. 

Maar het ontkalken is het grootste feest. Binnen een paar weken moet de machine weer ontkalkt worden en het lijkt er op dat het steeds minder goed lukt. Hij blijft puffen en hijgen en lang duren om het water te verwerken. Op een gegeven moment was ik het zat. 

Niks meer de azijn vermengen met water en twee keer er door heen, gewoon pure azijn erin en door blijven gieten tot het bijna op is. Dat moet toch wel werken. Ik heb de machine achterin de tuin gezet tegen de stank en ben aan de slag gegaan met de vers gekochte schoonmaakazijn. 

De hele buurt heeft mee kunnen genieten van het geluid van de pruttelende machine en de vieze chemische lavendellucht die de azijn verspreidde. Lavendellucht? Ja, een soort schoonmaakazijn die minder stonk, zo dacht ik. Ik was alleen vergeten het etiket te lezen. Daarop staat uitdrukkelijk dat het niet voor ontkalken van koffiemachines is. 

We drinken nu dus al een paar dagen Lavendel-koffie. De theevariant kende ik als, maar deze....bah. De koffiemachine pruttelt overigens nog net zo erg als voor de ontkalkingsbeurt.

Je wilt toch geen enkele blog missen? 

Schrijf je dan hieronder in met je e-mailadres!

 (Ik misbruik je e-mailadres niet)Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten


Je kunt me ook volgen op: