Nieuwslezen

Foto: Samantha Villagran
Misschien heeft u wel eens gehoord dat er achter de schermen bij radio en Tv nogal eens "wat" gebeurt en dat er grapjes worden gemaakt en mensen worden geplaagd tijdens hun werk. Nou, al die verhalen zijn dus waar. 

Nu heb ik alleen provinciaal het nieuws gelezen bij radio-omroepen maar ik neem aan dat het landelijk niet veel anders zal zijn. Foutjes worden breed uitgemeten onder collega's. Een paar voorbeelden is altijd wel leuk: 


  • Een van hen was aan het nieuwslezen en luisterde naar zichzelf op een koptelefoon die was aangesloten op een radio die op de Rijswijkse kabel was aangesloten.  De kabel viel uit tijdens het nieuws en de collega riep "Gvd, valt alles wéér uit!" Liep weg en smeet de deur dicht, hoorbaar op de radio, want het was een storing alleen in Rijswijk dus de rest van de provincie kon meeluisteren inclusief iedereen in de auto. 
  • Na het nieuws moest het weer worden voorgelezen. 's Morgens kreeg je dat weer van de weerman die het met haast op een kladpapiertje had geschreven. De tekst stond altijd voor het gemak vol met afkortingen. Soms kunnen dat er ook teveel en te onduidelijk zijn. Ik maakt van "een zw wind uit no richting" "een zuidwesten wind uit noordoostelijke richting" en schoot daarna in een lachbui. (Bedoeld werd een zwAKKE wind uit Noordoostelijke richting.) 
  • Een collega maakte van de Langeraarse plassen de "Langeraarse Plasser".
  • Het is moeilijk om serieus het nieuws te lezen als een mannelijke collega tijdens dat nieuws voor je neus een striptease uitvoert, weet ik uit ervaring.  
  • Ook moeilijk is het als een vrouwelijke collega tijdens het nieuws haar sweater uittrekt en vergeet dat ze er geen shirt onder aan heeft en ook geen BH. 
  • Tijdens het voorlezen door een vrouwelijke collega van een bericht over een schoenen fetisjist die actief was in Leiden hebben we haar schoenen uitgetrokken en meegenomen. 
Je kan er boeken mee vol schrijven en er zijn ook veel bloopers te vinden op internet. Er leeft nog wel wat achter die onkreukbare façade van ouderwetse nieuwslezers, reken maar. 


Het mooiste wat ik ooit gehoord heb is de nachtmerrie van een van mijn collega's. Die werd tijdens haar droom geconfronteerd dat ze nieuws moest gaan lezen maar ze had geen berichten meegenomen. Vlak voor het begint komt haar eindredacteur de studio binnen en geeft haar zo'n ouderwets letterbolletje van een IBM typemachine en zegt: "Alles staat hierop". Tja, hij had wel gelijk.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten


Je kunt me ook volgen op: