Bedrijf

Door Jeroen Geerts.
Het is heel flauw om te mekkeren over "waar mijn geld aan besteed wordt". Ik kon het vandaag toch niet laten. Zoals ik al eerder gefulmineerd heb over verwachtingspatronen als ik geld besteed aan een goed doel, zo is dat eigenlijk ook bij alle werkzaamheden die in de publieke ruimte plaatshebben. 


Een medewerker van een regionale omroep twitterde een foto van een tafel die zo leuk gevuld was met goodies op een bijeenkomst voor Regionale Omroepen. Ik kon het niet laten om vervolgens op te merken hoe mijn "regionale opcenten" (het belastinggeld dat vanuit de provincie naar de regionale omroepen gaat, vroeger betaalde je extra kijk en luistergeld en die worden opcenten genoemd) wordt besteed. Aan frisbees en trekhaakdoppen. 

Als antwoord kreeg ik dat "marketing bij elk bedrijf" hoort en kijk: daar trap je mij op mijn hart. Als fervent aanhanger van publiek omroep snap ik niet dat een medewerker het een bedrijf noemt. Ik heb het voor de zekerheid nog even nagezocht maar dit vind ik in het online woordenboek terug: 

bedrijf
het bedrijf zelfst.naamw.Uitspraak:   [bəˈdrɛif] Verbuigingen:   be|drijven (meerv.) 1) groep mensen die goederen produceren of diensten verlenen om geld te verdienen

Dát is nou juist het verschil tussen publieke en commerciële omroep. We betalen met z'n allen aan de publieke omroep.  De publieke omroep krijgt en verdient dus geld om programma's te maken. Commerciële omroepen maken programma's om er zoveel mogelijk geld aan te verdienen. 

Waar de commerciëlen iets afwijzen omdat er te weinig publiek voor is zorgt de publieke omroep voor een andere afweging. Hoe die afweging uitpakt is iets dat we met z'n allen beslissen. Nu wordt er al jaren met de botte bijl aan de basisuitgangspunten van de publieke omroep gehakt, maar een publieke omroep een bedrijf noemen is wat mij betreft vloeken in de kerk. 

Zo, zo Geerts, dus jij hebt nooit publiek geld verkwanselt aan goodies? Jazeker wel, ik heb in mijn tijd ook T-shirts,  radiootjes, stickers en andere goodies laten maken en weggegeven. Maar ik heb geleerd dat je juist bij publieke organisaties heel erg veel rekening moet houden met het gevoel dat je creëert bij het publiek. Je wilt toch geen enkele blog missen? 

Schrijf je dan hieronder in met je e-mailadres!

 (Ik misbruik je e-mailadres niet)Delivered by FeedBurner

2 opmerkingen:

  1. "Als vervend aanhanger van publiek omroep.." - Misschien had je beter 'vervend' in het woordenboek kunnen opzoeken.. :-)

    BeantwoordenVerwijderen


Je kunt me ook volgen op: