Orthodox

Door: Jeroen Geerts                                                                               
Plotseling denk ik weer terug aan de lagere school. Aan de pater die ons godsdienstles gaf en al kettingrokend voor de klas stond. Toen al was er twijfel over het roken van sigaretten en hoe goed dat wel of niet was. Dat kan niet anders want ik vroeg spontaan aan de pater 'of God het wel goed vond dat hij rookte'. Hij moest daar erg om lachen. Maar ja, we waren natuurlijk ook katholieken en die mogen wel wat plezier in het leven hebben.

Hoe ik daar op kom? Aan het tafeltje naast ons bij G-Plaza op het dolfijnplein in Kos zitten een priester van de Grieks-orthodoxe kerk, zijn vrouw die minstens 15 jaar jonger is, hun twee kinderen en de ouders van de vrouw. Ze praten gezellig, drinken wat en roken hun sigaretten weg. Zo nu en dan kijkt de priester zijn what's app na, of logt even in op facebook of er nog berichten zijn.

Klinkt allemaal heel normaal en menselijk. Maar ziet er voor ons toch vreemd uit vanwege het uiterlijk van de priester. De man is in een lange zwarte soutane gekleed en heeft een zwaar kruis aan een ketting om zijn hals hangen. Hij heeft een lange baard en hem wordt respect betoond door minimaal de helft van de Griekse lokale bevolking die voorbijkomt. Roken en telefoon checken past niet bij zo'n orthodox uiterlijk. We kunnen het dan ook niet laten om naar dit spektakel te blijven kijken. 

Nu is het niet de eerste keer dat we orthodoxe priesters in een wat vreemde situatie
tegenkomen. Waar wij gepaste afstandelijkheid en vooral geen frivole uitingen gewend zijn bij vertegenwoordigers van de kerk, lijken Grieks orthodoxe priesters niets menselijks vreemd. Zo zijn we een priester met zijn vrouw tegengekomen op Rhodos, waarvan de veel jongere vrouw toch best bijzonder gekleed was: met een heel diep decolleté. Of die priester (foto) op Corfu die met een videocamera om, al winkelend in het toeristengebied een honkbalpetje droeg. Alsof je Sinterklaas op een racefiets ziet rijden.

Ondertussen is op het plein in Kos de priester opgestaan en heeft zijn jongste dochter op de arm genomen omdat die erg begon te huilen. Zijn vrouw voedt het wat oudere kind ondertussen. Je zou toch verwachten dat oma inspringt om te helpen, zo denken we. Maar niets is minder waar. De priester komt even later terug, hij is in de keuken even een flesje op gaan warmen en geeft zijn kleinste nu te eten.   


Je wilt toch geen enkele blog missen? 

Schrijf je dan hieronder in met je e-mailadres!

 (Ik misbruik je e-mailadres niet)Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten


Je kunt me ook volgen op: