Vers

Door Jeroen Geerts                                                                                                           

Moet je ver reizen om puurheid te ervaren? Nee hoor. Je hoeft zelfs niet van bekende paden af te wijken. Je moet wel openstaan voor nieuwe ervaringen. Je all-inclusive hotel uit. Het toeristentreintje links laten liggen en geen obligate dagtochten maken. 

Dan blijkt dat de puurheid niet eens zo ver weg is. Gewoon op een toeristisch Grieks eiland is het al te vinden. Een eiland dat die puurheid heeft bewaard, weggestopt achter een obligaat toeristisch laagje. Maar dat laagje is zo doorbroken.
Foto: Henk es
Op het terras van een klein restaurantje bij het strand, weggestopt op een paar honderd meter van de begaanbare weg, zitten we te kijken naar grote schoolborden die vol staan met de gerechten die je daar kan bestellen. Alles uit eigen keuken en dat mag je zonder meer geloven als je van het toeristische pad afwijkt. 

Als je naar het primitieve toilet gaat, loop je langs de open keuken waar grootmoeder de gerechten bereid. Traditioneel maar ook efficiënt. Geen gemier en gedoe, gewoon moderne apparatuur maar wél met die echte Griekse smaak. Een conservenblikje zie je er niet staan. 

Hoe puur dit restaurantje was bleek toen wij er een keertje onze lunch zaten te gebruiken. Een jong Grieks stel kwam van het strand gelopen. Hij met een hengel in een keurig foudraal, zij met een emmertje. Op het terras kwam de ober. Met bewondering werd er in de emmer gekeken. De jongen kreeg een schouderklopje. Je krijgt dan de neiging op te staan en te gaan kijken. Nederlandse afstandelijkheid wint het bij mij, terwijl je het eigenlijk gewoon moet doen: ook een schouderklopje uitdelen. 

Daarna ging de emmer mee naar de keuken. Het stel kreeg een salade te eten en na enige tijd kwam de lucht van gebakken vis uit het keukentje. De ober kwam vervolgens vol trots met een enorm bord met daarop de gebakken, net gevangen vis. Puur en vers. Daar voelen we ons thuis. Heerlijk!

Je wilt toch geen enkele blog missen? 

Schrijf je dan hieronder in met je e-mailadres!

 (Ik misbruik je e-mailadres niet)

Voordelen: je ontvangt een melding bij een nieuwe blog, Nadelen: nog meer mailtjes Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten


Je kunt me ook volgen op: