Doodgewoon!

Door Jeroen Geerts                                                   
De discussie is losgebarsten. Er wordt over de dood gesproken op TV. Schandalig. In dichtvorm nog wel. Alzheimer komt aan bod. Onder de platte stenen van onze maatschappij kruipen de puriteinse monniken die hel en verdoemenis prediken. "Er kijken kinderen op de tijdstippen dat de televisiereclame wordt uitgezonden!", "Mijn moeder is aan Alzheimer overleden en dit rijt wonden open!", "Ik wordt telkens met de kanker van mijn overleden partner geconfronteerd". 
Foto John Beyer
Ja hoor, daar gaan we weer! We moeten vooral onze ogen gesloten houden voor het leven. Niet willen weten dat mensen ziek worden en uiteindelijk doodgaan. Soms vroeg, soms laat, soms ellendig en heel soms vredig. Iedereen heeft wel eens 'ellendig' in zijn omgeving meegemaakt. 
Kanker, alzheimer en plotselinge dood, ook in mijn familie is dit voorgekomen. Worden er nu wonden opengereten als ik naar de Yarden reclame kijk? Nee, hij valt mij op door de veelheid aan voorbeelden van afscheid nemen (op de achtergrond). Prachtig. Kijken er kinderen? Ja? Fantastisch! Wat ze zien is wat er gebeurt nadat in gaming, films en boeken de zoveelste moord heeft plaatsgehad, want daar mogen ze natuurlijk wél naar kijken, hypocriet als we zijn. In wat voor maatschappij leven we dat massamoord, doodslag, oorlog en gevechten geen probleem zijn voor kinderen en waar een stukje over wat-er-na-de-dood-gebeurt tot zulke heftige reacties lijdt.
Yarden is een verzekeringsmaatschappij, vroeger ontstaan uit twee verenigingen die zich met begraven en cremeren bezig hielden. Een daarvan was de Arbeidersvereniging voor Lijkverbranding. Lijkverbranding! Gelukkig dat er geen kinderen meelezen. Doel van de reclame? Naamsbekendheid met als gevolg daarvan uiteindelijk verkoop van verzekeringen en het maken van winst (niet met commerciële uitgangspunten). Laat je niet voorhouden dat er een 'zwaar' maatschappelijk doel speelt, al zou dat bij Adelheid Roosen wellicht wel een beetje mee hebben kunnen spelen.  
*​Mocht je last hebben van opgereten wonden als je naar de Yarden reclame kijkt of wanneer iemand het woord kanker, alzheimer of hartstilstand gebruikt, raad ik je aan psychische hulp te zoeken om je terug te laten brengen naar de realiteit van alledag. Van leven ga je namelijk dood.   

Je wilt toch geen enkele blog missen? 

Schrijf je dan hieronder in met je e-mailadres!

 (Ik misbruik je e-mailadres niet)

Voordelen: je ontvangt een melding bij een nieuwe blog, Nadelen: nog meer mailtjes Delivered by FeedBurner

Geen opmerkingen:

Een reactie posten


Je kunt me ook volgen op: