Frustratie van de herhaling

Door Jeroen Geerts            
Nog voor ik zwemles op school kreeg hadden mijn ouders mij al op zwemles gedaan bij het zwembad aan de Escamplaan in Den Haag. Ik werd keurig gebracht en weer opgehaald. Met zo'n eerste les, waar alle ouders ook nog eens aan de kant staan te kijken hoe de kinderen met grote schroom in het water springen, je kent het wel. Vanaf de tweede les werd het wat serieuzer. 
Foto: Erasmus MC

Je wordt klaargestoomd voor het eerste zwemdiploma, oftewel diploma A. Alleen moet er ergens in de communicatie naar mijn ouders iets verkeerd zijn gegaan.  Op een gegeven moment stond ik weer aan de kant, met allerlei ouders om mij heen (niet de mijne) en plonsden we weer in het water onder luid gehuil van sommige kinderen die niet durfden. Ook waren er allemaal andere kinderen die ik niet van de weken ervoor kende. 

Je denkt dan dat het er bijhoort en gaat weer opnieuw leren. Toen ik echter enige tijd later werd afgezet door mijn vader, het zwembad binnenliep en ik er wéér allemaal nieuwe kinderen met zenuwachtige ouders zag, toen dacht ik: "Nee, niet nog een keer!" Ik hield mijn jas aan, vroeg aan de badmeester wat er aan de hand was en begreep dat 'de nieuwe groep' vandaag begon. 

Ik ben lopend naar huis gegaan. Mijn moeder boos omdat ik dit niet meteen bij de eerste herhaling had gedaan, mijn vader boos omdat het zwembad toch ergens een steekje had laten vallen om dit zomaar door te laten lopen. 

Het positieve was dat ik de kracht van de herhaling ontdekte. Ik liep later op school moeiteloos door zwemdiploma A en B en liep pas bij C vast omdat ik niet durfde te duiken. (Dat is later goedgekomen door een enorm mooie zwemjuffrouw die mij op mijn zeventiende efkes daarbij hielp in het Brabantse vrijetijdsbad.)

Ook leverde het mij de traumatische boosheid en frustratie op bij een onaangekondigde herhaling. Telkens als ik we op TV een programma leuk vinden worden we plotseling, zonder aankondiging, geconfronteerd met herhalingen. Soms betreft het programma's die een of twee weken ervoor óók al zijn uitgezonden. Ik kan me daar enorm aan ergeren. Bah! Maak duidelijk dat een programmaserie is afgelopen en dat het een herhaling betreft. Omroepen weten toch ook prima de komst van nieuwe afleveringen te communiceren?  

Je wilt toch geen enkele blog missen? 

Schrijf je dan hieronder in met je e-mailadres!

 (Ik misbruik je e-mailadres niet)Delivered by FeedBurner

2 opmerkingen:

  1. Dat kondigen ze expres niet aan, omdat ze weten dat je niet zult kijken als je weet dat er een herhaling komt. Zo zie je in elk geval nog het eerste stukje van de aflevering en het reclameblok dat eraan vooraf ging.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er zijn geen reclameblokken meer tussen de programma's op de commerciëlen, omdat ze niet willen dat we tijdens de reclame zappen naar andere kanalen en mogelijk afhaken. Dus je kijkt en er komt een moment dat je geest zegt: "Heb ik dit al niet eens eerder gezien?" en haakt af. Dit moment komt in een glijdende, logaritmische schaal steeds later naarmate je leeftijd vordert. #ouwelullenfrustratie

    BeantwoordenVerwijderen


Je kunt me ook volgen op: