Cheapair

Door Jeroen Geerts
We hebben ons een bult gelachen tijdens de reis van onze vakantie vorig jaar. Omdat we vinden dat de bulk-reizen van het reisbureau niet meer helemaal bij ons passen en we denken dat we het ook wel zelf kunnen, regelen we vlucht en verblijf de laatste paar keer zelf.  

Dan maak je leuke dingen mee en ontdek je dat er meer bestaat dan Transavia en KLM. Het wordt zelfs leuk om zo goedkoop mogelijk een vakantie te regelen. De laatste keer was dat 15 dagen, twee personen, inclusief hotel, vervoer van en naar de verblijfplaats en parkeerkosten voor net iets meer dan € 700,- . Dat zijn leuke prijzen en kun je nog eens wat als je daar bent. 

Foto WikiPedia
Het betekende wel dat we "even" naar Charleroi in België moesten rijden om daar op het vliegtuig te stappen. Een vliegtuig van Ryan-Air dan welteverstaan. Daar is niks mis mee alle horrorverhalen ten spijt; als je je een beetje oriënteert op internet dan weet je waar je op moet letten en welke valkuilen er zijn. 

Enerzijds zijn die wel grappig bedacht. Om géén reisverzekering af te sluiten moet je bijvoorbeeld onder de verzekering die al geselecteerd staat, onder het land waar je vandaan komt op zoek naar "ik wil geen verzekering afsluiten" en dat selecteren. Hoe kom je er op. Daarna wordt je bij elk bezoek aan de site en bij elke mail eraan herinnert dat 80 procent van de reizigers achteraf spijt hadden dat ze geen verzekering hadden afgesloten. 

Je moet dus een beetje een olifantshuid hebben en vooral geduld hebben bij het afsluiten van de reis. Marja heeft dat geduld niet, ik wel. Engelengeduld. Maar als alles bij elkaar is gescharreld en geregeld ben ik ook trots dat het weer gelukt is. Beretrots.

De olifantshuid heb je ook nodig bij de reis zelf. Je weet wat de regels zijn met betrekking tot gewicht van je koffer en de afmetingen van je handbagage (waar ook alles in moet wat je mee aan boord neemt, dus geen losse tasje erbij) en als je  die regels opvolgt dan is er ook niets aan de hand. Afspraak is afspraak en op zich is daar niets mis mee. Als je zo nodig goedkoop wilt reizen dan moet je er rekening mee houden dat het geld ergens vandaan moet komen en dat is deels van de mensen die zich niet aan de afspraak houden. De boetes zijn niet mals. 

Je lacht je vervolgens een bult om de mensen die geen rekening houden met de regeltjes en denken dat het allemaal wel losloopt. Kortom ruzies en scheldpartijen om nét te zware koffers en reisbagagekoffertjes die nét te groot zijn voor de maat die Ryanair opgeeft. Mensen die helemaal over de rooie gaan omdat ze naast de handbagage die maar nét past ook nog drie tassen bij de tax-free hebben gekocht. Mannen die met een furieuze en scheldende vrouw ernaast, met veel geweld proberen de uitpuilende handbagagekoffer toch in dat metalen Ryan-air maat-rek te krijgen die bij de check-in staat. 

Het moet snel en op tijd. Alsof de schapen worden gedreven in de pen en daar bij elkaar worden gebracht, wachtend tot ze verder mogen. Als je iedereen ruim op tijd klaar hebt staan moeten ze misschien wel lang wachten, maar kan het vliegtuig in een mum van tijd ontruimt en weer geladen worden. Het lijkt dan ook veel op een stadsbus bij zijn keerpunt. 

Dan begint de wedloop om de beste plek. Zoals we vroeger in de schoolreisjes-bus renden om de beste plek te bemachtigen, zo gaat het nu bij het plaatsnemen in het vliegtuig. Een lid van de familie koopt een "Early-Check-In" kaart en die mag dan ietsje eerder dan de rest aan boord. Deze persoon rent dan snel naar goede plaatsen en probeert deze veilig te stellen voor de rest van de familie. De rest van de passagiers komt ietsje later en rent van voor naar achter door het vliegtuig. Sommige mensen duwen en trekken elkaar weg om toch die ene stoel te pakken te krijgen. 

Wij doen daar niet aan mee en hebben zonder probleem stoelen gereserveerd bij de nooduitgang. De vlucht is zo goedkoop dat die € 15 er ook nog wel bij kan. Je mag dan ook eerder aan boord en er staat keurig een steward(es) bij de gereserveerde stoel te wachten. Vanuit die stoelen kun je prachtig de gevechten volgen. Pamplona is er niets bij. 

Het zijn echte "No Bullshit, Just Fly" reizen die je krijgt. Het is allemaal basic. Volgens de verhalen op internet zijn de prijzen zo hoog aan boord. Nou, naar mijn ervaring zijn de prijzen niet veel hoger dan die van andere luchtvaartmaatschappijen. Ook zou je moeten bijbetalen om zuurstof te krijgen als het vliegtuig lek gaat. Leuk bedacht maar een broodje-aap verhaal: als je extra zuurstof nodig hebt omdat je longpatiënt bent, moet je daarvoor betalen.

Wel probeert Ryan Air overal aan te verdienen. Loterijtickets, elektronische sigaretten en vroeger zelfs verkooppraatjes aan boord voor dekbedden, kussen en waterbedden. En alles wat je extra wilt kost geld. Waar de Belgen de Nederlanders van beschuldigen, dat roepen de Britten over de Ieren en Ryan Air is een Ierse maatschappij. De goedkope stoelen met dunne zittingen en plastic bekleding ben je echt na anderhalf uur zat. Dan wil je lopen. Zomaar lopen doe je niet, dus het hele vliegtuig gaat plassen. Ik heb nog nooit zoveel mensen naar de wc zien lopen tijdens een relatief korte vlucht. Zo komt Ryan Air weer op het idee om voor de wc geld te gaan vragen, want iedereen moet toch pissen.Adagium:
3 dagen na het publiceren van dit verhaal komt er een mail van Rynair.  Geen reactie op het verhaal maar een verzoek of ik ze niet wil volgen via Twitter.....iemand heeft me kennelijk aangemeld voor hun nieuwsbrief.Geen opmerkingen:

Een reactie posten


Je kunt me ook volgen op: